Toivottavasti viihdyt blogissani ja tervetuloa uudelleen! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Saritalauniala@gmail.com

tiistai 4. syyskuuta 2012

Narupalloja, pitsipalloja

Jälleen kokoontui osa kanalauman jäsenistä ja tällä kertaa oli aiheena naru- ja pitsipallot! Kiitos ihanien ystävien avun, sain minäkin käsivammainen jotain aikaiseksi=) Kakuista on tullut pitkä tauko, koska kädellä ei edelleenkään pysty mitään voimaa vaativaa tekemään:( Mutta pikku hiljaa..

Oltiin kerätty pitsiliinoja kirppareilta, eli osa palloista on pitsipalloja osa naru. Pitsiliinat kastetaan vesi-liimaseokseen ja ommellaan toisiinsa kiinni koittaen samalla kiristää ne pallon ympärille, etteivät kuivuessaan ole lörpällä. Aikas hankalaa, mutta aivan superihania tulee!...tai sitten ei..näin jälkikommenttina pallot on heitetty roskikseen..ei toiminut tuon liimaseoksen kanssa ainakaan. Alkoivat vielä kuivuttuaankin kutistu nuo liinat ja täten vetivät kivan pallon kuopanne sieltä täältä. Roskissa ovat pitsitekeleet valitettavasti:(

Narupalloja varten on taasen hankittu niin paperinarua kuin ihan jotain puuvilla tms. lankaa. Narukerää kastetaan vesi-liimaseoksessa ja sitten vaan pyöritellään pallon ympärille. Kelmutimme kaikki ranta- sekä ilmapallot, mitä kyllä suosittelen. Kumpikin naru sopi hyvin näiden tekemiseen.

Päivitän kuvia, kunhan omistajat joko tekevät pallonsa loppuun tai hakevat valmiita pallojaan. Osasta palloista tulee lamppuja, osasta ihan vaan koristeita. Emma taivutteli ylös reiän ympärille ommeltavan metallikehikon, mihin miekkoset hitsasivat osat kiinni..nyt vaan johtoa ja lamppua pujottelemaan läpi. Myös jouluvaloja ajateltiin kokeilla sisään. Nää on niin ihania ja taas koukuttavia!!

Tarkennusta vielä pyynnöstä:
* Täytä jätti-ilmapallo, pienempi ilmapallo tai rantapallo. Kieritä elmukelmua tms. ympärille, niin että pallo peittyy..samalla voit vähän muotoilla palloa kiristämällä kelmulla.

* Kannattaa tosiaan keriä se paperinaru tms. ennen liimaläträystä pienemmiksi palloiksi, joita on helppo kastaa liimaseokseen..

* Käytettiin Erikeepperiä ja kaikkia jämäpuuliimoja..joita laimennettiin vedellä. Puolet vettä, puolet liimaa esim leivontakulhoon ja sekoita sormilla (huom! Ohuita kertakäyttöhanskoja kannattaa hommata, niitä kuluu). Sekä naru että pitsiliinat imaisevat yllättävän paljon tuota nestettä itseensä. Kannattaakin tehdä pallon edistyessä tarvittaessa lisää seosta.

* Pyöritä narua pallon ympäri joka puolelta, jotta se näyttää tasaiselta. Osassa tosiaan on puuvillalankaa, osassa eripaksuista paperinarua. Kalastajalanka on vielä kokeilematta. Pitsiliinoja kannattaa varata mielummin reilusti, etteivät lopu kesken. Pitsipallossa on tärkeää, että liinat saa ns. pingotettua pallon ympärille. Liinoja kannattaa alkuun kastaa useampi ja sitten alkaa ompelemaan niitä kiinni toisiinsa pallon päällä varoen ettei vahingossa puhkaise itse palloa;) Pitsipallossa ylös kannattaa jättää aukko jos meinaa lampun pallosta tehdä. Kun naru tai pitsi on saatu loppuun, niin kastele vielä esim. vaahtomuovinpalainen liimaseokseen ja taputtele sillä liimaa joka puolelle palloa. Pitsiliinoihin tehtiin tämä käsittely vielä kertaalleen niiden kuivuttua, että pysyvät uhuemmistakin kohdista koossa.

* Jätimme pallot kuivumaan vatkauskulhojjen päälle.Venytä siihen sisään ja reunoille muovipussi, jottei tarvi alkaa pesemään kulhoa. Palloa kannattaa myös pyöritellä pari kertaa sen kuivuessa, ettei tule painaumia. Annoimme kuivua n. 2 vrk, että olivat varmasti kuivia.

* Leikkaa mattoveitsellä kolonen ylös ja puhkaise pallo. Vedä pallo ja muovit sisältä pois. Laitoimme paksuhkosta rautalangasta väännetyn pyöreän kehyksen ylös reiän ympärille niihin mistä tehtiin lamppuja. Otan kuvan kehyksestä ensi kerralla, niin siitä näkee millainen. Mutta siis mallia otimme paperivalaisimien metallikehikosta. Siihen saa pingotettua valmiin lampunjohdon niin, että lamppu jää tukevasti pallon keskelle roikkumaan.

Kiitos Emma, Sini, Katariina ja Piia illasta!!=)
Ihan alkuunsa älä tee näin..siis niinkuin minä tein;) Iiiso kiitos Katariina selvittelyavusta;) Kannattaa siis käyttää heti alusta asti joko tuolin selkämystä tai sitten kaveria;)
 Pitsipallon kokoamista pikkuapurin avulla:)
 Hiiop!...Raskasta hommaa;)
 Tässä killuu valmis narupallo, tehty ihan langasta..puuvillaa tms. oli.
 Palloja kuivumassa.
 Paperinarupallo vielä kun ilmapallo ja kelmu ovat ehjät.
 Edustalla valmis paperinarupallolamppu odottelee kattoon kiinnitystä. Takana valkoinen pitsipallolamppu myöskin odottelemassa uutta paikkaansa.
Jättipallon kimpussa!! Melkoinen urakka kyllä tässä, rantapallolla halkaisijaa 122cm. Ja paperinarua on kulunut 'muutama' metri..
 Värikäs pitsipallo kuivumassa.
 Ja valmiina!


15 kommenttia:

Mun Tekemä kirjoitti...

Ihanan näköisiä pitsipalloja!

Anonyymi kirjoitti...

Onko noista jostakin tulossa lamppuja ja luinko omiani? Saisko näistä jonkun tarkemman teko-ohjeen? :)

Sarita alias Aata kirjoitti...

Juu osasta tulee lamppuja ja osasta ihan vaan koristepalloja kattoon roikkumaan. Ja voin kirjoittaa tarkemmankin ohjeen:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa kiitos ! :) Tohon mun aikasempaan kommenttiin korjaisin että VAI luinko omiani :--D

juhlattaren kakkublogi kirjoitti...

oooooooo tätä täytyy kokeilla, mulla onkin paperinarua, nää on ihan huippu ihania!!!!!! ehdottomasti teen tällasia joululahjaksi.. ja itselle, uskon että tulee tosi upeita kun laittaa ledvalosarjan pallon sisälle :) , ilman valojakin todella kauniita.

Anonyymi kirjoitti...

Hei tarkottaako toi seuraava lause että tehdään siis erikseen pienempiä palloja narusta, jotka uitetaan ((kerralla vai sitä mukaa kun kieritetään?)) liimamömmöön ja sitten kieritetään,eli narun ei tartte olla yhtenäinen koko valaisimessa? :) Kiitos :)
"Kannattaa tosiaan keriä se paperinaru tms. ennen liimaläträystä pienemmiksi palloiksi, joita on helppo kastaa liimaseokseen."

Sarita alias Aata kirjoitti...

Heippa1 Eli keri lanka tai paperinaru pieniksi tai vähän suuremmiksi keriksi ja uita kerä liimaseoksessa. Tämän jälkeen purista kerästä ylimääräinen neste pois ja ala pyörittää pallon ympärille. Samaan palloón voi laittaa vaikka kuinka monta eri kerää..sujauta päät vaan aína edellisten kerrosten alle, niin poýsyvät kiinni ennen kuivumistaan.

tuike kirjoitti...

Hei voisko saada kuvan siitä metallikehikosta, jolla saa varjostimen lamppuun. Mulla roikkuu lamppuja ilman varjostinta, voisin tehdä noilla, mutta miten ripustus??? Mistä rantapalloja tähän aikaan vuodes´ta???

Sarita alias Aata kirjoitti...

Heips! Rantapallon sijaan käy hyvin jätti-ilamapallot..itse hommasin lelukaupasta niitä. Metallikehyksen voi taivuttaa rautalangasta ympyräksi ja siitä keskeltä yksi rautalanka läpi, johon tarvii hitsata pieni koukku..hitsauksen sijasta voisi varmaan käyttää niitä mininippusiteitä, että lampun johto pysyy keskiraudassa kiinni..voin napata kuvan jos pääsen tuonne katonrajaan;D

Lystimäen emäntä kirjoitti...

tahtoo koittaa tätä.. :)

Eeva Ryhänen kirjoitti...

Vau, johan selkiintyi tuo prosessi. Kiitoksia vain. :) Sille olikin tarkoituksensa, miksi en heittänyt jo mummun antamia kalalankakeriä menemään.. ;) Kunhan aikaa löydän niin alan väkertämään. :P

Anonyymi kirjoitti...

Heips! Mulla on erä pitsiliinoja odottamassa tuolla tekijää, mutta ongelmani on, että kaikki ostamani ilmapallot ovat pisaran muotoisia. Miten ilmapallon saa muotoiltua pyöreäksi? Miten saitte rantapallon pitsien välistä pois?

Sarita alias Aata kirjoitti...

Heippa! Muotoilimme pallot kelmun avulla...Eli pyöritä pallon ympärille puristaen/muotoillen samalla palloa. Rantapallon päälle myös kelmu ja kun pitsit ovat kunnolla kuivuneet, tyhjennä pallo sisältä. Kun reiän teki nyrkin kokoiseksi, sai pallon tyhjennettyä ja vedettyä rutattuna ulos.

Anonyymi kirjoitti...

Vinkkinä: liisteri-vesi-liimaseos on jämäkkää ja pitää pallon hyvin kasassa. Testattu on :)

Anonyymi kirjoitti...

Sinooperista, tigeristä ja jostain lankakaupoista saa jätti-ilmapalloja. Niillä on helppo tehdä.