Toivottavasti viihdyt blogissani ja tervetuloa uudelleen! Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
Saritalauniala@gmail.com

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Laskiaispullia, toukkapullia sekä solmupullia

Tuli tehtyä noita perinteisiä laskiaispullia sekä lapsille helpompia syötäviä eli toukkapullia, jotka meillä ovat lemppareita. Kokeilin ensimmäistä kertaa myös solmupullia ja suht helppoja olivatkin tehdä, vaikka alkuun vannoin etten ikin enää niitä tee;) Tässä ohje, jos joku tarvitsee ja saa piirustuksistani selkoa;)
a.  Kauli taikina isoksi levyksi n. 60 x 45 cm ja levitä sen päälle pehmeä voi, sokeri ja kaneli.
b & c. Taita taikina kolmin kerroin, niin että siitä tulee noin 15 cm korkea.
d. Laikkaa taikinalevystä n. 1,5 cm levyisiä suikaleita terävällä veitsellä.
e. Ota suikale käteen ja kieritä sitä molemmista päistä.
f. Solmi kieritetty suikale niin, että päät jäävät pullan alle, toinen keskelle, toinen jonnekkin sivuun.

Pullataikina: (Ohje melko sama kuin jauhopussien kyljessä)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,5 dl sokeria
n.13-15 dl vehnäjauhoja
2,5-3 tl kardemummaa jauhettuna
1 kpl kananmunia
2 tl vaniljasokeria
200 g voita huoneenlämpöisenä

Lämmitä maito kattilassa kättä lämpimämmäksi ja lisää siihen sekoittaen suola, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri sekä kananmuna. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja sekoita ne maitoseokseen pikku hiljaa alkuun vatkaten sitten vaivaten. Lopuksi lisää huoneenlämpöinen voi ja tarvittaessa vähän jauhoja, niin että taikina irtoaa kattilan reunoista eikä tartu käsiin/vatkaimeen. Anna kohota tunnin verran (kattila lämpimään veteen lavuaariin ja liina päälle), jonka jälkeen muotoile pullat ja kohota niitä vielä liinan alla n. 15-20 min. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle. Toukkapullissa silminä on halkaistut rusinat, jotka tarvii painaa todella syvälle, jotta pysyvät kiinni. Paista uunissa 225 asteessa n. 10 minuuttia uunin keskitasolla. Itse teen aina kaksinkertaisena, että riittää myös pakkaseen. Tällöin käytän 10 l kattilaa, joka juuri riittää. Kun jäähtyneet, niin puolita pullat, koverra pieni kolonen hillolle, pursota kermavaahto väliin ja kansi kiinni.

3 kommenttia:

Pioni kirjoitti...

Kuulostaa hyvälle, tuore pulla ja vielä voihin tehtynä.

Nuo toukkapullat on tosi hellyttävän näköisiä....

SakariSokeri kirjoitti...

Toukkalinjalla näköjään sielläkin :D

Nora kirjoitti...

Herkullisen näköisiä! Toukat ovat varmasti lasten suosikkeja. ;)